Granola to sposób na szybkie i zdrowe śniadanie. Czy warto zrobić granolę w domu? Tak! Użyjemy ulubionych produktów, zadbamy o mniejszą ilość cukru i unikniemy niezdrowych tłuszczów, często obecnych w sklepowych granolach. Poświęcisz godzinę na przygotowanie granoli a kilka pysznych i zdrowych śniadań masz gotowych rano w minutę. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".
Miód wymieszaj z przyprawami i solą morską.
Ziarna kukurydzy upraż pod przykryciem z odrobiną oleju. Następnie wymieszaj z orzechami, migdałami, dynią i wiórkami kokosowymi.
Dodaj miód i dokładnie wymieszaj całość (aż wszystko pokryje się miodem).
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze rozłóż cienką warstwę przygotowanej masy, wstaw do piekarnika na 1 godz. Piecz w temperaturze 130 st.
Gotową granolę podawaj z mlekiem, jogurtem i ulubionymi owocami.