Zdrowa wersja słodyczy - domowe batoniki z płatków owsianych, pełne orzechów, rodzynek i innych bakalii. Batoniki łatwo zapakować "na wynos". Zabierz je na rower, na wycieczkę albo na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Dostarczą dużo energii i zapewnią chwilę słodkiej przyjemności. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".
Płatki owsiane wymieszaj z suszonymi owocami, orzechami i płatkami kokosowymi, dodaj przyprawy. Wstaw na 15 min do rozgrzanego do 175 st piekarnika
Cukier podgrzewaj na patelni aż się rozpuści. Dodaj soku jabłkowego i gotuj do uzyskania gęstego karmelu.
Wszystkie składniki wymieszaj z karmelem. Rozłóż na blaszce na papierze do pieczenia tak aby uzyskać prostokąt o grubości ok 2 cm, dokładnie ugniatając przy pomocy papieru do pieczenia. Odstaw do stężenia.
Pokrój całość na podłużne batony.
Idealne na drugie śniadanie.