Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie, by były miękkie. Dwie cebule posiekać w drobną kostkę, marchewkę obrać i posiekać drobno, seler naciowy obrać z włókien i posiekać w drobną kostkę.
Ziarna kolendry rozgnieść lekko w moździerzu. Pieczarki pokroić w ćwiartki. Jedną cebulę podsmażyć w patelni na rozgrzanym tłuszczu.
W dużym garnku, na oleju do smażenia, podsmażać marchewkę, po kilku minutach smażenia dodać cebulę i energicznie wymieszać.
Pieczarki dodać do patelni, w której podsmażyła się cebula, smażyć mieszając od czasu do czasu. Posolić smażącą się marchewkę z cebulą, a następnie dodać do garnka seler i wymieszać warzywa.
Do patelni z cebulą i grzybami wlać białe wino, dodać też chili. Gdy wino odparuje z patelni, wlać 200ml. śmietanki 36%, wymieszać i zagotować sos.
Do garnka z podsmażonymi warzywami dodać 3 łyżeczki utartej kolendry. Doprawić sos. Jeśli sos stał się zbyt gęsty, dodać 1 -2 łyżki bulionu. Posilić sos do smaku. Gdy sos uzyska już odpowiednią konsystencje, zdjąć patelnię z palnika.
Do garnka z warzywami dodać 0,5l. bulionu oraz 200g kaszy, gotować całość 8 minut, później zdjąć z palnika, przykryć i poczekać aż kasza napęcznieje i wchłonie płyn. Kaszę dosolić.
Napęczniałą i gotową kaszą z warzywami faszerować liście kapusty, formując gołąbki.
W patelni zagotować ok. 300ml bulionu warzywnego, ułożyć w nim gotowe gołąbki i dusić pod przykryciem 10 – 14 minut na bardzo słabym ogniu. Uduszone gołąbki odsączyć z płynu, podawać z sosem grzybowym i posiekaną świeżą kolendrą.
Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl
Komentarze