Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami.
Natnij go wzdłuż na 3 paski szer. 2 cm, zapleć w warkocz i sklej końce.
Powstałe wieńce przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte wieńce posmaruj żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st.C.
Piecz ok, 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Dodaj cukier, sól, przyprawę do dań słodkich i jajka.
Wyrabiaj, stopniowo dodając masło.
Otrzymane ciasto będzie klejące i dość rzadkie.
Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość wstaw do lodówki na noc.
Bakalie namocz w soku pomarańczowym, odsącz i pokrój.
Następnego dnia ciasto wyrób z bakaliami, podsypując stolnicę mąką i podziel na 4 porcje.
Z każdej uformuj prostokąt o wymiarach 25x6 cm.