00 0
image
Oceń

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna to królowa tego święta. Kiedyś kobiety wypiekały ciasto w Wielki Piątek w piecu chlebowym. Przyjęło się, że w pobliżu rosnącego ciasta nie może przebywać mężczyzna, bo ciasto zacznie opadać. Nieudana babka wielkanocna była kompromitacją dla gospodyni domowej. Dziś nie trzeba być wybitnym kucharzem, by przygotować idealny wypiek, wystarczy dobry przepis na tradycyjną babkę wielkanocną.

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • Włóż do rondelka masło, margarynę, cukier, cukier waniliowy i delikatnie podgrzej, systematycznie mieszając łyżką, aż utworzy się kremowa masa. Do powstałej masy dodaj pojedynczo jajka i kontynuuj ubijanie. Zdejmij rondel z ognia i dodaj do masy przesiana mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj kakao, zaś do drugiej skórkę z pomarańczy.

  • Nasmaruj foremkę do pieczenia i delikatnie oprósz ją mąką. Będziesz potrzebować foremki o średnicy 18 cm. Powstałe 2 rodzaje ciast wlej do foremki naprzemiennie.

  • Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni (w piekarniku z termoobiegiem) lub 190-200 stopniach (bez termoobiegu) ok 60 minut.

  • W trakcie pieczenia przygotuj polewę: połącz wodę z sokiem z cytryny i stopniowo dodawaj cukier puder, aż uzyskasz gęstą konsystencję.

  • Upieczone ciasto udekoruj polewą lukrową, czekoladową lub ulubionymi bakaliami i owocami.

Porady Gotowanie

Gotową Babkę wielkanocną możesz udekorować ulubionymi dodatkami, bakaliami, orzechami, cukrem pudrem, polewą czekoladową, a nawet korzennymi przyprawami Kamis czy sezonowymi owocami.

Oceny i komentarze: 0