Musztarda dijon posiada oryginalny francuski smak „dijon”, który jest niezastąpiony w tamtejszej kuchni od XIII wieku. Jej nazwa pochodzi od miasta Dijon, gdzie powstała specjalna technologia tworzenia tej musztardy. Ta...
Musztarda dijon posiada oryginalny francuski smak „dijon”, który jest niezastąpiony w tamtejszej kuchni od XIII wieku. Jej nazwa pochodzi od miasta Dijon, gdzie powstała specjalna technologia tworzenia tej musztardy. Ta mieszanka ma ostry i słony smak oraz kremową konsystencję. Idealnie sprawdza się w daniach kuchni francuskiej, będąc kwintesencją wykwintnej i idealnej musztardy.
Propozycja spożycia: Musztarda dijon jest znakomitym dodatkiem do mięs, a w szczególności pieczonych oraz grillowanych i doskonale odda klimat dań kuchni francuskiej. Będzie podkreślać też smak wędlin, jajek i serów. Sprawdzi się również w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej jako składnik sałatek, sosów i wytrawnych tart. Przy użyciu tej musztardy można też zrobić słynny sos dijonnaise, czyli połączenie majonezu i musztardy dijon, który jest świetnym dodatkiem lub dipem warzyw.
Jeszcze
Mniej