2Wszystko mieszamy w słoiku, aż będzie miało konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe, raz dziennie mieszamy. Zakwas jest gotowy po około 3-5 dniach. Do zakwasu można dodać garść otrąb żytnich lub kromkę razowego chleba bez polepszaczy.
3Przepis na Żurek:
4Ugotowane al dente 2 duże ziemniaki pokroić w kostkę. Do garnka wlać 2 litry bulionu warzywnego. Dodać zakwas (w naszej kuchni był już wcześniej przygotowany). Dodać ziemniaki i przyprawy: 2 łyżki majeranku, ziele angielskie, 4 liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu, szczyptę zmielonego czarnego pieprzu. Gotować 10 – 15 minut. Podczas gotowania podpiec w piecu na złoto pęto białej kiełbasy. Do wywaru z przyprawami dodać 5 łyżek śmietany kremówki i łyżeczkę musztardy chrzanowej. Podgrzewać na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.
5Aby żurek miał wyrazisty kolor: Do zimnej wody wrzucamy jajka i uwaga – obranego buraka. Po 4 minutach od zagotowania wyjmujemy jajka i tłuczemy skorupki. Potłuczone jajka z powrotem wkładamy do wody z burakiem na 3 minuty. Wyjmujemy i obieramy – ścięte białka będą miały piękny, różowy, marmurkowy kolor.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.