1Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do miski wrzucić podzielonego na różyczki kalafiora oraz pokrojoną drobno łodygę kalafiora, dolać dwie łyżki oleju i natrzeć całość dokładnie.
2Kalafior przełożyć na pokrytą papierem blachę, dodać czosnek w łupinkach, które nadadzą dodatkowego aromatu. Piec ok. 20 min. aż warzywa zmiękną i ulegną karmelizacji.
3Upieczony czosnek obrać z łupinek. W wysokim garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać upieczonego kalafiora razem z czosnkiem i podsmażyć krótko. Kiedy warzywa zaczną lekko brązowieć dolać podgrzany wcześniej bulion. Gotować kilka minut.
4Zblendować zupę kalafiorową z bulionem. Kiedy pozbędziemy się już grudek, blendować dalej, dolewając stopniowo mleko. Zupę doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
5Zupa kalafiorowa z pieczonych warzyw ma głęboki wyrazisty smak. Można go dodatkowo podkreślić polewając każdą porcję oliwą oraz posypując parmezanem.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.