Karaibski rosół Hot Pot z sosem Papaya Pica
45M
Czas przygotowania
3H
Czas gotowania
35
Składniki
zupy
Karaibski rosół Hot Pot z sosem Papaya Pica
45M
Czas przygotowania
3H
Czas gotowania
35
Składniki
Składniki 10 Porcje
- Bulion:
- 900 g wędzonej golonki wieprzowej
- 2 cebule (pokrojone w plasterki)
- 1 marchewka (pokrojona po skosie w plastry)
- 1 łodyga selera naciowego (pokrojona po skosie w plastry)
- 2 litr wody
- 1 litr wywaru z kurczaka
- 1 czerwona papryczka chili, np. Scotch bonnet lub habanero
- 2 Liście laurowe w torebce
- 1 łyżeczek Sól morska
- 1 łyżeczek Tymianek w torebce
- 1 łyżeczek Kurkuma w torebce
- 1/2 łyżeczki utartego w moździerzu Ziele angielskie w torebce
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego Pieprz czarny
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 50 ml wody
- 2x400 g mleka kokosowego z puszki
- sok z 1 limonki
- Sos Papaya Pica:
- 450 g pokrojonej w kosteczki świeżej papai
- 125 ml Ocet z polskich jabłek
- 1 posiekana papryka Scotch bonnet lub habanero (bez nasionek)
- 1/4 posiekanej cebulki
- 125 ml Musztarda Kamis Strong z Chilli Cietym
- 1 łyżeczka Sól morska
- 1/2 łyżeczki utartego w moździerzu Ziele angielskie w torebce
- 1/2 łyżeczka Czosnek granulowany w torebce
- 1/2 łyżeczki Imbir mielony
- 1/4 łyżeczki utartych w moździerzu goździków Kamis
- Dodatki:
- 450 g małych nieugotowanych przegrzebków (ok. 20 sztuk)
- 450 g nieugotowanych krewetek, obranych i oczyszczonych (ok. 20 sztuk)
- Do podania:
- ugotowany ryż
-
prażone wiórki kokosowe
chipsy z banana
świeże mango pokrojone w kosteczki
małe zielone lub czerwone papryczki pokrojone w cienkie plasterki albo zielona lub czerwona
papryka pokrojona w kosteczkę
Instrukcje
- 1 Przygotuj bulion. W głębokim garnku umieść golonkę, cebulę, marchewkę oraz selera. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 5–6 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj wodę, wywar z kurczaka, papryczkę chili oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 1 godzinę, od czasu do czasu zbierając z powierzchni tłuszcz.
- 2 Zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejne 30 minut, wciąż co jakiś czas zbierając nadmiar tłuszczu z powierzchni. Wyjmij golonkę i ponownie zbierz tłuszcz. W małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z 50 ml zimnej wody i tak przygotowaną zawiesinę dodaj do bulionu wraz z mlekiem kokosowym. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 30 minut. Do bulionu wlej sok z limonki i wymieszaj.
- 3 Przygotuj sos Papaya Pica. Wszystkie składniki włóż do malaksera, ustaw dużą prędkość i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Otrzymaną masę przełóż do średniej wielkości rondla. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez 10–15 minut. Gotowy do podania sos przelej do średniej wielkości miseczki.
- 4 Ułóż przegrzebki i krewetki na talerzach, a pozostałe dodatki włóż do oddzielnych miseczek.
- 5 Przed podaniem przelej bulion do elektrycznego kociołka lub rozgrzanego wolnowaru. Goście będą mogli sami ugotować krewetki i przegrzebki w bulionie (owoce morza należy gotować, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 5 minut lub do momentu, gdy ich mięso będzie już w pełni ugotowane).
- 6 Każdy z gości może nadać swojej porcji indywidualny charakter. W miseczkach wystarczy umieścić trochę ryżu, a następnie nalać do nich bulion z owocami morza. Pozostałe dodatki i sos Papaya Pica goście mogą wówczas nakładać sami wedle uznania.
Odkryj nowy smak: Musztarda z Curry
Musztarda z Curry to łagodna mieszanka smaków z przyprawami curry w roli głównej oraz z delikatną nutą owocową.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.