1Fasolę kilkakrotnie opłucz i pozostaw w letniej, przegotowanej wodzie na 12 godzin. Później gotuj ją do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem liści laurowych i czosnku.
2Buraki dokładnie wyszoruj i osusz. Każdego skrop oliwą z oliwek i zawiń w folię aluminiową. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200°C przez godzinę. Następnie pozostaw chwilę do ostygnięcia i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach.
3W misce z wodą umyj dokładnie marchewkę i korzeń pietruszki. Obierz warzywa i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Zalej je 6 szklankami mięsnego bulionu i gotuj ok. 10 minut. Do wywaru dodaj posiekanego w paski pora i kapustę oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Ziemniaki obierz i pokrój w dość dużą kostkę, a następnie dodaj do warzyw. Odcedzoną fasolkę wrzuć do wywaru i gotuj ok. 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
4Dodaj starte buraki, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Zagotuj zupę na małym ogniu. Odstaw ją z palnika i zakwaś sokiem z cytryny.
5Do śmietany dolej kilka łyżek zupy i dokładnie wymieszaj. Tak zaprawioną śmietanę dodaj w całości do zupy i dobrze wymieszaj. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.