1Cebule pokroić w drobną kostkę, udziec wołowy pokroić w grubą kostkę. Mięso doprawić solą i pieprzem.
2W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki tłuszczu do smażenia. Mięso obsmażać z każdej strony. Dodać cebulę, wszystko wymieszać i smażyć jeszcze 2 -3min na mocnym ogniu. Następnie stopniowo dodawać 3 łyżeczki mąki, ciągle mieszając. Dodać 3 łyżki octu jabłkowego, znów wymieszać, starając się oderwać od dna zasmażkę z mąki.
3Do garnka dodać ciemne piwo oraz wodę, zamieszać. Gdy całość się zagotuje dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz goździki i 3 łyżki melasy. Dodać rozkruszone pajdy piernika, wszystko wymieszać, zmniejszyć płomień palnika i dusić pod przykryciem ok. 30 min tak, by danie tylko lekko bulgotało.
4Zdjąć pokrywkę i gotować Carbonade jeszcze nawet do 2 godzin małym ogniu bez przykrycia, sprawdzając co jakiś czas czy mięso jest już miękkie i czy nie odparowało zbyt wiele płynu.
5Jeśli sos staje się zbyt gęsty, dodać wody. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
6Carbonade Flamande podawać z makaronem lub z chlebem, posypane posiekaną natką pietruszki.
7Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.