45M
Czas przygotowania
45M
Czas gotowania
27
Składniki
Składniki 10 (po 1 arepie) Porcje
- Arepas z plantanami:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 dojrzałe plantany (obrane i pokrojone w drobną kostkę)
- 350 ml mleka
- 350 ml wody
- 125 g niesolonego masła
- 450 g białej mąki kukurydzianej (masarepa)
- 1½ łyżeczki Sol morska ziolowa
- Pikantny sos tzatziki:
- 1 mała papryczka habanero lub chili (długości ok. 2,5 cm, bez łodyżki)
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki Sol morska ziolowa
- 200 g pomidorów gałązkowych (pokrojonych na drobne kawałki i bez nasion)
- 75 g ogórków (pokrojonych i bez nasion)
- 3 cebule dymki (drobno posiekane)
- 250 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- Stek:
- 450 g steku bavette
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka grubo mielonego Pieprz czarny mielony w torebce
- skórka starta z 1 cytryny
- ½ łyżeczki Czosnek granulowany w torebce
- ½ łyżeczki Oregano w torebce
- ½ czerwonej cebuli (posiekanej w cienkie plasterki)
Kluczowe produkty
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)Informacje o wartościach odżywczych wkrótce