1Ziarna czarnego pieprzu trzemy w moździerzu, leniwi mogą użyć pieprzu młotkowanego.
22 kawałki polędwicy wołowej grubości 2,5 – 3 cm obtaczamy w pieprzu, nie solimy.
3Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i wlewamy 2 łyżki oliwy. Steki smażymy na patelni ok 3 minuty, aż będą wysmażone do 1/3 wysokości, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Gotowe mięso przekładamy na talerz oprószając odrobiną soli i zawijamy w folię aluminiową.
4Na patelnię po stekach wlewamy sok z połowy cytryny lub pół kieliszka białego wytrawnego wina. Podgrzewamy do czasu, aż płyn zredukuje się o połowę. Następnie dodajemy 4 łyżki śmietanki – kremówki. Gdy sos zgęstnieje – dodajemy łyżeczkę musztardy i – oczywiście – jeszcze trochę pieprzu. Gotowe danie podajemy po prostu z bagietką.
5Deser:
Na patelnię wlewamy pół szklanki octu balsamicznego. Dodajemy do niego 2 łyżki miodu i sporo mielonego pieprzu. Mieszając trzepaczką podgrzewamy sos do czasu, gdy zredukuje się mniej więcej o połowę. Takim pysznym sosem można polać świeże liście sałat, ale jest też znakomity na przykład do truskawek i melona – jako deser albo imprezowa przekąska.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.