1Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, 4 ząbki czosnku obrać, usunąć szczypiorek i posiekać bardzo drobno.
2Bułkę namoczyć w 150 – 200ml bulionu. Mięso doprawić kminem rzymskim, imbirem, solą i pieprzem. Do mięsa dodać namoczoną, ale mocno odciśnięta bułkę, wszystko dokładnie wymieszać z przyprawami, talerz na którym będą układane uformowane pulpeciki, natłuścić. Formować z mięsa małe kulki i układać na natłuszczonym talerzu.
3Posiekany czosnek posolić i przesiekać raz jeszcze, starając się utrzeć go z solą podczas siekania.
4Klopsiki panierować w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażać w nim pulpeciki z każdej strony, by mięso się zamknęło. W garnuszku rozgrzać tłuszcz (ok. 2 – 3łyżki) i podsmażyć cebulę i czosnek, mieszając podsmażać ok. 2 min.
5Podsmażone pulpeciki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą, dodać do nich passatę pomidorową, chili, sól i pieprz.
6Sos porządnie zagotować i oblać nim pulpeciki w naczyniu żaroodpornym. Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C z opcją termoobiegu i zapiekać ok. 18min.
7Podawać pulpeciki z kuskusem, sosem, rukwią wodną i bazylią.
8Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.