Arepas z grecką sałatką tabbouleh i jogurtowym sosem chili
1H
Czas przygotowania
30M
Czas gotowania
29
Składniki
salatki i surowki
Arepas z grecką sałatką tabbouleh i jogurtowym sosem chili
1H
Czas przygotowania
30M
Czas gotowania
29
Składniki
Składniki 12 (po 1 arepie) Porcje
- Arepas
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- ½ szklanki niesolonego masła
- 3 szklanki białej mąki kukurydzianej (masarepa)
- 1½ łyżeczki Sól morska
- 1 szklanki pokruszonego sera feta
- Grecka sałatka tabbouleh
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki suchej kaszy bulgur
- 1 łyżeczka Sól morska
- 1 szklanka porwanej na kawałki sałaty, np. rzymskiej
- ½ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
- ½ szklanki pokruszonego sera feta
- 1 średniej wielkości pomidor gałązkowy pokrojony w kostkę
- ½ szklanki pokrojonego ogórka (bez nasion)
- ¼ szklanki grubo pokrojonych oliwek Kalamata
- 3 posiekane cebule dymki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki posiekanej miety
- 2 szt. Papryka Piri Piri, (posiekane)
- Jogurtowy sos chili
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 łyżki wody
- 2½ łyżeczki Chili w torebce
- 1½ łyżeczki Pieprz czosnkowy w torebce
- ¾ łyżeczki Oregano w torebce
- ¼ łyżeczki Sól morska
Instrukcje
- 1 W niewielkim rondlu umieść mleko, wodę oraz ¼ szklanki masła. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż do rozpuszczenia masła. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.
- 2 W średniej wielkości misce połącz białą mąkę kukurydzianą i sól morską. Powoli wlewaj mieszankę z mleka i masła, ciągle mieszając, aż zostanie wchłonięta przez mąkę (ciasto może być nieco grudkowate). Dodaj fetę i ugniataj rękoma do uzyskania gładkiej konsystencji oraz do pełnego połączenia składników. Podziel ciasto na 12 części i uformuj z nich kulki. Każdą kulkę spłaszcz, aby otrzymać placuszek o grubości 2,5 cm i średnicy 10 cm.
- 3 Na dużej i głębokiej żeliwnej patelni rozpuść na dużym ogniu pozostałą 1 łyżkę masła. Smaż arepas partiami przez ok. 6 minut z każdej strony, aż nabiorą złocistobrązowej barwy i staną się lekko chrupiące. Jeśli będą się smażyć w zbyt szybkim tempie, zmniejsz ogień. Jeśli trzeba, między smażeniem kolejnych partii dodaj na patelnię trochę masła. Ułóż arepas na talerzu i pozostaw do lekkiego ostudzenia (można je także przygotować do 3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku – przed podaniem należy je doprowadzić do temperatury pokojowej, a następnie podgrzać na rozgrzanym na patelni maśle).
- 4 Przygotuj sałatkę tabbouleh. W małym rondlu zagotuj 1 szklankę wody, dodaj kaszę bulgur oraz ½ łyżeczki soli morskiej. Ponownie zagotuj, przykryj, zdejmij z ognia i odstaw na 25 minut. Spulchnij widelcem i ostudź do temperatury pokojowej.
- 5 W międzyczasie w średniej wielkości misce połącz sałatę, pietruszkę, ser feta, pomidory, ogórka, oliwki, dymkę, sok z cytryny, oliwę z oliwek, miętę oraz płatki chili. Dodaj przestudzoną kaszę bulgur i dobrze wymieszaj. Dodaj pozostałą ½ łyżeczki soli morskiej i ponownie wymieszaj.
- 6 Aby przygotować sos jogurtowy, w małej misce wymieszaj jogurt, wodę i przyprawy. Przechowuj w lodówce do momentu podania.
- 7 Arepas natnij ukośnie do mniej więcej 2/3 głębokości, aby utworzyć kieszonkę. Każdą z nich posmaruj równo jogurtowym sosem, nałóż łyżką ok. 1/3 szklanki sałatki tabbouleh i delikatnie dociśnij. Gotowe danie możesz udekorować pozostałym sosem jogurtowym. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.
Odkryj nowy smak: Musztarda z Curry
Musztarda z Curry to łagodna mieszanka smaków z przyprawami curry w roli głównej oraz z delikatną nutą owocową.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.