szaszlyki z miecznika i kalafiora w przyprawie gunpowder
Szaszłyki z miecznika i kalafiora w Przyprawie Gunpowder
10M
Czas przygotowania
8M
Czas gotowania
12
Składniki
ryby i owoce morza
Szaszłyki z miecznika i kalafiora w Przyprawie Gunpowder
10M
Czas przygotowania
8M
Czas gotowania
12
Składniki
Składniki
Glazura figowa:
1/4
szklanki
dżemu figowego
1
łyżka
soku z cytryny
1
łyżka
wody
Szaszłyki z miecznika:
450
g
filetu z miecznika pokrojonego w kostkę o boku ok. 3 cm
2
szklanki
różyczek kalafiora
1
szklanka
pomidorków koktajlowych
1
szklanka
obranych czerwonych cebulek perłowych lub 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę o boku ok. 3 cm
2
łyżki
oleju roślinnego
1/4
szklanki
Przyprawy Gunpowder (Milagai Podi) i odrobina do podania
2
łyżki
posiekanych liści mięty
Instrukcje
1Przygotuj glazurę figową: w małej miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw na bok.
2Przygotuj szaszłyki. Do dużej miski włóż kawałki ryby, kalafiora, pomidory i czerwoną cebulę. Dodaj olej, Przyprawę Gunpowder. Delikatnie wymieszaj, by przyprawa pokryła wszystkie składniki. Przygotuj 12 patyczków. Na każdy nadziewaj rybę i warzywa.
3Grilluj szaszłyki na średnim ogniu przez 6-8 minut, aż ryba będzie upieczona, a mięso będzie rozpadało się pod widelcem. Przewróć szaszłyki w połowie pieczenia. Zdejmij szaszłyki z grilla. Natychmiast posmaruj je glazurą figową. Przed podaniem oprósz Przyprawą Gunpowder i liśćmi mięty.
4Porady kulinarne:
Bambusowe patyczki zanurz w wodzie przynajmniej 30 minut przed grillowaniem, żeby uniknąć spalenia drewna.
Obetnij końcówki cebulek perłowych przed obieraniem. Zblanszuj we wrzątku przez minutę. Natychmiast przełóż do miski z lodem. Odcedź. Ściśnij cebulkę u nasady tak, by wyszła ze skórki.
W języku tamilskim Milagai Podi znaczy dosłownie "sproszkowane chili", ale sama przyprawa składa się z wielu składników. Milagi Podi, często nazywane Przyprawą Gunpowder, to mieszanka dal (soczewicy), ziaren i przypraw charakterystycznych dla kuchni Indii Południowych. Ostrość mieszanki zależy od ilości i rodzajów użytych ostrych papryczek. Tradycyjnie stosuje się ją do takich dań kuchni indyjskiej jak idli i dosa.
Dal to zarówno danie kuchni indyjskiej jak i składnik potraw. Dal to suszone połówki fasoli, grochu lub soczewicy, które stanowią podstawowy składnik w kuchniach Azji Południowej. Dalem nazywa się różne zupy, gulasze i dodatki do dań, które przygotowane są z roślin strączkowych. Różne rodzaje dal, takie jak chana dal, toor dal i czarny dal można znaleźć w sklepach z kuchniami świata, w supermarketach na półkach ze składnikami orientalnymi, w sklepach ekologicznych i delikatesach on-line.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.