Pikantne krewetki z pieczonym purée z kukurydzy, sosem śliwkowym i sałatką farro
34
Składniki
ryby i owoce morza
Pikantne krewetki z pieczonym purée z kukurydzy, sosem śliwkowym i sałatką farro
34
Składniki
Składniki 4-6 Porcje
- Purée z pieczonej kukurydzy:
- 375 g kukurydzy cukrowej, świeżej lub rozmrożonej
- 1 marchewka, obrana i pokrojona na kawałki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 300 ml wywaru drobiowego, gorącego
- 2 łyżki stołowe miodu
- 1/2 łyżeczki Oregano w torebce
- 1/2 łyżeczki Sól morska
- Sos śliwkowy:
- 1 mała czarna śliwka, drylowana
- 1/2 jabłka bez gniazda nasiennego
- 50 ml soku z granatu
- 1/2 łyżeczki Oregano w torebce
- 1/4 łyżeczki Kminek mielony w torebce
- Sałatka farro:
- 75 g ziarna faro, surowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka stołowa miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki Czosnek granulowany w torebce
- 1/2 łyżeczki Chili w torebce
- 1/2 łyżeczki Sól morska
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej
- 75 g queso fresco lub sera feta
- 2 cebule dymki, cienkie plasterki
- 1 łyżka Natka pietruszki w torebce
- Pikantne krewetki:
- 2 łyżki stołowe cukru
- 1 łyżeczka Kamis Czosnek granulowany w torebce
- 1 łyżeczka Oregano w torebce
- 1 1/2 Chili w torebce
- 1/2 łyżeczki Sól morska
- 450 g krewetek królewskich, obranych i wypatroszonych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Instrukcje
- 1 Piec rozgrzej do temperatury 220°C.
- 2 Aby przyrządzić purée z pieczonej kukurydzy, w średniej misce wymieszaj kukurydzę, marchew i olej. Rozłóż na dużej blasze i piecz w piekarniku przez 20 minut lub do momentu, gdy warzywa przybiorą złoto-brązowy kolor i będą miękkie. Umieść je w pojemniku blendera z pozostałymi składnikami, przykryj i zblenduj na wysokich obrotach na gładką masę, a następnie podgrzej.
- 3 Aby przyrządzić sos śliwkowy, umieść wszystkie składniki w pojemniku blendera, przykryj i miksuj na wysokich obrotach przez 4 minuty lub do momentu, gdy masa stanie się gładka i ciemna. Odstaw.
- 4 Do sałatki farro ugotuj ziarna farro zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużej misce mieszaj ocet, miód, olej, czosnek w granulkach, kruszone chili i sól morską, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj ciepłe ugotowane ziarna farro, dobrze obtocz. Dodaj słodką paprykę, queso fresco lub set feta, cebulę dymkę i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
- 5 Aby przyrządzić pikantne krewetki, w dużej misce mieszaj czosnek w granulkach, oregano, kruszone chili i sól morską, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj krewetki królewskie; dobrze obtocz. Na średnim ogniu rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj krewetki królewskie, smaż przez 1-2 minuty z każdej strony lub do momentu, aż nabiorą różowego koloru.
- 6 Aby podać, purée z pieczonej kukurydzy nałóż łyżką na brzeg każdego z talerzy, po czym skrop sosem śliwkowym. Sałatkę farro wyłóż w postaci kopczyka na talerz. Połóż na niej krewetki królewskie.
Odkryj nowy smak: Musztarda z Curry
Musztarda z Curry to łagodna mieszanka smaków z przyprawami curry w roli głównej oraz z delikatną nutą owocową.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.