Szaszłyki z miecznika i kalafiora w Przyprawie Gunpowder

Kawałki ryby i warzyw już przed grillowaniem dwukrotnie nabierają smaku przypraw Milagai Podi, potocznie zwanych Przyprawą Gunpowder - raz dzięki marynacie, a drugi raz tuż po oprószeniu. Po grillowaniu posmaruj je glazurą figowo-cytrynową i oprósz Przyprawą Gunpowder, by uzyskać idealną równowagę między słodyczą i ostrością. Z podanej ilości składników powstaje 12 porcji (po 1 szaszłyku). Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: 109 kcal, 5 g tłuszczu ogółem, 1 g tłuszczu nasyconego, 22 mg cholesterolu, 52 mg sodu, 8 g węglowodanów, 2 g błonnika, 8 g białka, 4 g cukrów ogółem

Składniki
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 8 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
8 min Czas gotowania
  • Przygotuj glazurę figową: w małej miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw na bok.

  • Przygotuj szaszłyki. Do dużej miski włóż kawałki ryby, kalafiora, pomidory i czerwoną cebulę. Dodaj olej, Przyprawę Gunpowder. Delikatnie wymieszaj, by przyprawa pokryła wszystkie składniki. Przygotuj 12 patyczków. Na każdy nadziewaj rybę i warzywa.

  • Grilluj szaszłyki na średnim ogniu przez 6-8 minut, aż ryba będzie upieczona, a mięso będzie rozpadało się pod widelcem. Przewróć szaszłyki w połowie pieczenia. Zdejmij szaszłyki z grilla. Natychmiast posmaruj je glazurą figową. Przed podaniem oprósz Przyprawą Gunpowder i liśćmi mięty.

  • Porady kulinarne: Bambusowe patyczki zanurz w wodzie przynajmniej 30 minut przed grillowaniem, żeby uniknąć spalenia drewna. Obetnij końcówki cebulek perłowych przed obieraniem. Zblanszuj we wrzątku przez minutę. Natychmiast przełóż do miski z lodem. Odcedź. Ściśnij cebulkę u nasady tak, by wyszła ze skórki. W języku tamilskim Milagai Podi znaczy dosłownie "sproszkowane chili", ale sama przyprawa składa się z wielu składników. Milagi Podi, często nazywane Przyprawą Gunpowder, to mieszanka dal (soczewicy), ziaren i przypraw charakterystycznych dla kuchni Indii Południowych. Ostrość mieszanki zależy od ilości i rodzajów użytych ostrych papryczek. Tradycyjnie stosuje się ją do takich dań kuchni indyjskiej jak idli i dosa. Dal to zarówno danie kuchni indyjskiej jak i składnik potraw. Dal to suszone połówki fasoli, grochu lub soczewicy, które stanowią podstawowy składnik w kuchniach Azji Południowej. Dalem nazywa się różne zupy, gulasze i dodatki do dań, które przygotowane są z roślin strączkowych. Różne rodzaje dal, takie jak chana dal, toor dal i czarny dal można znaleźć w sklepach z kuchniami świata, w supermarketach na półkach ze składnikami orientalnymi, w sklepach ekologicznych i delikatesach on-line.