1Podgrzej oliwę na średnim ogniu w głębokiej patelni. Dodaj marchew, szalotki, czosnek i liście laurowe. Gotuj mieszając przez około minutę, aż zacznie pachnieć. Dodaj bulion, wino i sól morską. Doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
2Dodaj małże i serca karczochów, a następnie przykryj. Gotuj 8 minut, do momentu gdy małże się otworzą a karczochy staną się delikatne i kruche (wyrzucić wszystkie małże, które się nie otworzyły) Przed podaniem wyjmij liście laurowe.
3Równocześnie przygotuj gremolatę z orzechów laskowych: upraż orzechy laskowe w małej patelni na średnim ogniu przez 3-4 minuty, często mieszając. Przesyp orzechy do małej miseczki. Dodaj pozostałe składniki, dobrze wymieszaj i odstaw.
4Podawaj nalewając łyżką wazową małże, warzywa oraz bulion na głębokie talerze. Posyp orzechową granulatą. Można podawać ze świeżym, chrupiącym chlebem.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.