Kutia

Kutia to prawdziwa królowa polskich wigilijnych stołów. Ta słodka i pożywna potrawa od wieków spożywana była w okolicy Bożego Narodzenia na terenach dzisiejszej Polski, Litwy, Ukrainy, Białorusi i Rosji, choć historycy kulinariów podejrzewają, że ...

Kutia to prawdziwa królowa polskich wigilijnych stołów. Ta słodka i pożywna potrawa od wieków spożywana była w okolicy Bożego Narodzenia na terenach dzisiejszej Polski, Litwy, Ukrainy, Białorusi i Rosji, choć historycy kulinariów podejrzewają, że na obszar wschodniej Europy mogła przywędrować aż z Bliskiego Wschodu. Znana nam wszystkim klasyczna kresowa kutia wigilijna bazuje na pszenicy, maku, bakaliach i miodzie. My przygotowaliśmy dla Ciebie przepis z małym twistem. Sięgając do orientalnych korzeni tego pysznego wigilijnego deseru, proponujemy Ci dodać do niego aromatyczne korzenne przyprawy, takie jak mielony cynamon czy kardamon. No to do dzieła!

 
Czytaj więcej Czytaj mniej
20MIN
Czas przygotowania
40MIN
Czas gotowania
9
LICZBA SKŁADNIKÓW

Liczba porcji: 8

Składniki

  • Step 1
  • 250 g pszenicy
  • 250 g maku
  • 1 litr soku pomarańczowego
  • 100 ml miodu
  • 100 g migdałów drobno posiekanych
  • 100 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka Cynamon mielony w torebce
  • 1/2 łyżeczki Kardamon mielony

INFORMACJE ŻYWIENIOWE

(Na porcję)

Informacje o wartościach odżywczych wkrótce

Powiązane przepisy