2
duże piersi z kurczaka pokrojone w cienkie plastry
1
mała czerwona cebula pokrojona w plastry
75
g
boczku pokrojonego w kostkę
2
cukinie starte na tarce (należy usunąć nadmiar soku)
325
g
makaronu tagliatelle, ugotowanego i odsączonego
Oliwa z oliwek extra virgin
Instrukcje
1Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z 1 cytryny i 1 łyżkę stołową przyprawy kuchni włoskiej w torebce Kamis. Dodaj kurczaka, przykryj i zostaw mięso w marynacie przez 30 minut albo – dla lepszego efektu – na całą noc w lodówce.
2Rozgrzej mocno patelnię, a następnie włóż na nią kurczaka z marynatą. Smaż przez 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas. Dodaj cebulę i boczek i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż kurczak będzie gotowy.
3Dodaj na patelnię cukinię, skórkę z cytryny, pozostały sok i pozostałą porcję przyprawy kuchni włoskiej w torebce Kamis. Smaż przez 1-2 minut, by wszystko było gorące. Dodaj ugotowany makaron tagliatelle i wymieszaj delikatnie, by połączyć wszystkie smaki.
4Podawaj danie skropione oliwą z oliwek extra virgin, z chlebem czosnkowym i rukolą.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.