4
płaskie chlebki pita, lawasz lub tortille mączne
4
liście sałaty
1
łyżka
cienko posiekanej mięty
Instrukcje
1Aby przyrządzić kurczaka szoarma, w małej misce zmieszaj oliwę, ocet, sok z cytryny, mieszankę przypraw do szoarmy i sól. Kurczaka włóż do dużego, zamykanego worka plastikowego lub naczynia szklanego. Dodaj marynatę, dobrze obtocz kurczaka, następnie przykryj i schowaj do lodówki na godzinę, a najlepiej marynuj przez noc.
2W międzyczasie, aby przyrządzić jogurt tahini, w niedużej misce wymieszaj wszystkie skladniki do ich połączenia. Przykryj i przechowuj w lodówce do momentu podania.
3Aby przyrządzić dodatek smakowy z ogórkiem i rzodkiewką, w dużej misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miętę, sól morską, czosnek i czarny pieprz. Dodaj ogórka, rzodkiewkę i dymkę; wymieszaj, aby dobrze się obtoczyły. Przykryj i przechowuj w lodówce do momentu podania.
4Piekarnik rozgrzej do temperatury 230°C
5Kurczaka wyjmij z marynaty, wylewając jej resztki. Połóż kurczaka na blasze wyłożonej folią do pieczenia.
6Piecz w piekarniku przez 15-20 minut lub do miękkości. Pokrój na cienkie plasterki. Podawaj na chlebku pita z sałatą, miętą, jogurtem tahini i dodatkiem smakowym z ogórkiem i rzodkiewką.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.