Smażone kulki ryżowe nadziewane kurczakiem z kremowym sosem śliwkowo-imbirowym i nutą octu

45MIN
Czas przygotowania
45MIN
Czas gotowania
19
LICZBA SKŁADNIKÓW

Liczba porcji: 10

Składniki

  • Kulki ryżowe ze smażonym kurczakiem:
  • 325 g ryżu do sushi
  • 75 g sosu śliwkowego
  • 2 łyżki mirin
  • 2 łyżki octu ume
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka Imbir mielony
  • 1 łyżeczka japońskiej przyprawy siedmiu smaków (sprawdź osobny przepis)
  • 275 g udek z kurczaka bez skóry i kości (pokrojonych na 10 kostek o boku ok. 5 cm)
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego (oraz dodatkowo do smażenia)
  • 10 liści kapustki pak choi (należy je przyciąć 5 cm u dołu)
  • 2 jajka (roztrzepane)
  • 100 g panko (japońskiej panierki z okruszków chleba)
  • Kremowy sos z imbirem i octem śliwkowym:
  • 200 g japońskiego majonezu Kewpie lub zwykłego majonezu
  • 3 łyżki Ketchup łagodny
  • 1 łyżeczka octu ume
  • 2 łyżeczki brązowego cukru w wersji light
  • 1 łyżeczka Imbir mielony
  • 1 łyżeczka japońskiej przyprawy siedmiu smaków
  • 1/2 łyżeczki Sól morska

INFORMACJE ŻYWIENIOWE

(Na porcję)

Informacje o wartościach odżywczych wkrótce

Powiązane przepisy