1Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, wykorzystaj 500 ml wody. Po ugotowaniu spulchnij go widelcem i odstaw na bok do lekkiego ostudzenia.
2Przygotuj marynatę. W dużej misce wymieszaj sos śliwkowy, mirin, ocet ume, sos sojowy, imbir oraz japońską przyprawę siedmiu smaków. Do niewielkiej miski przełóż 3 łyżki marynaty i odstaw. Do dużej miski dodaj kurczaka (marynata powinna pokryć całe mięso), przykryj i włóż do lodówki na 30 min.
3Po tym czasie rozgrzej na patelni olej na dużym ogniu. Wyjmij kawałki kurczaka z marynaty i smaż na patelni przez 2 min, ciągle mieszając. Zmniejsz nieco ogień, dodaj odłożoną wcześniej marynatę i smaż, często obracając, przez kolejne 3–5 min, aż mięso nabierze brązowego koloru i będzie dobrze usmażone.
4Uformuj kulki ryżowe. W każdy jeden liść kapustki pak choi zawiń po jednym kawałku kurczaka. Nabierz w dłoń ok. 1 łyżki (z górką) ciepłego ryżu i zrób w nim sporej wielkości wgłębienie, w którym umieść kurczaka owiniętego w liść pak choi. Przykryj garstką ryżu, rękoma delikatnie uformuj kulkę lub trójkąt, otaczając nadzienie ryżem. Ułóż na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz czynności z użyciem pozostałego ryżu i nadzienia. Gotowe kulki przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 min, aż dobrze się schłodzą.
5W międzyczasie przygotuj kremowy sos z imbirem i octem śliwkowym. W średniej wielkości misce dobrze wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, przykryj i wstaw do lodówki.
6Wyjmij kulki ryżowe z zamrażarki. Każdą z kulek namocz w roztrzepanym jajku, obtocz równo w panierce panko i odłóż z powrotem na tackę. Rozgrzej olej do smażenia na głębokim tłuszczu do 180°C. Połowę kulek zanurz w oleju i smaż przez ok. 5 min do uzyskania brązowego koloru. Następnie osusz je na ręczniku papierowym i powtórz czynność z pozostałymi kulkami. Podawaj z kremowym sosem z imbirem i octem śliwkowym.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.