3
świeże tajskie papryczki chili bird’s eye, pokrojone na cienkie plasterki, oddzielnie
1 i 1/2
łyżki
świeżej trawy cytrynowej pokrojonej na plasterki (1 cm grubości)
2
łyżki
soku z limonki
1/4
szklanki
posiekanych orzeszków ziemnych
8
kawałków ogórka pociętego w słupki
Instrukcje
1Pokryj włożone do dużej miski skrzydełka 1/2 szklanki rendang curry. Przykryj. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc, aby wydobyć pełnię smaku ze składników.
2Ułóż pojedynczą warstwę skrzydełek na dużej płytkiej blasze do pieczenia wyłożonej folią spryskaną sprayem zapobiegającym przywieraniu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 35 do 40 minut lub aż się zezłocą i odpowiednio upieką. W połowie pieczenia przewróć skrzydełka na drugą stronę.
3Tymczasem w rondelku zagotuj wodę z cukrem, liśćmi limonki, 2 papryczkami chili pokrojonymi na cienkie plasterki, trawą cytrynową i pozostałą 1 łyżką rendang curry. Zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Schłódź do temperatury pokojowej. Wyjmij liście limonki i trawę cytrynową. Wmieszaj sok z limonki.
4Umieść skrzydełka w dużej misce wraz z syropem z limonką i trawą cytrynową. Podrzuć, aby skrzydełka dobrze pokryły się marynatą. Posyp pozostałą 1 papryczką chili pokrojoną na cienkie plasterki i orzeszkami ziemnymi. Podaj od razu z kawałkami ogórka.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.