1Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, obtaczamy w kolendrze, w przyprawie do gyrosa i polewamy oliwą. Odstawiamy na 10 minut do lodówki żeby zamarynować. Wrzucamy zamarynowane mięso na rozgrzaną patelnię, smażymy i przykrywamy by odpoczęło.
2Sos tzatziki:
Ogórka ścieramy na tarce i solimy (odstawiamy na kilka minut, aby puścił sok). Odlewam wodę z ogórków, dodajemy jogurt i przeciśnięty czosnek. Posypujemy odrobiną oregano.
3Mięso należy podawać z sosem tzatziki posypane miętą i odrobiną chilli.
4Mutabal:
Bakłażana przekrajamy wzdłuż na pół, skrapiamy oliwą i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż zrobi się bardzo ciemny i miękki.
Z upieczonego bakłażana wyjmujemy miąższ i rozgniatamy widelcem razem ze sproszkowanym czosnkiem, sokiem z cytryny, szczyptą kminu rzymskiego i łyżeczką przyprawy do gyrosa. Podajemy z chlebkiem pita.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.