3Z pomidorów wyciąć szypułki wraz z całą zdrewniałą częścią, naciąć skórkę każdego pomidora na krzyż i sparzyć pomidory we wrzącej wodzie przez 30 – 40s, aż skórka zacznie schodzić. Wyjąć pomidory z wrzątku i wrzucić do miski z zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Usunąć skórkę ze wszystkich pomidorów, usunąć także gniazda nasienne, a miąższ pokroić w centymetrową kostkę.
4Z ciasta ziemniaczanego formować wałeczki i dzielić je na średniej wielkości kopytka.
5Na dno garnuszka wlać 2łyżki oliwy, na niej podsmażyć szalotkę i czosnek często mieszając, posolić. Do garnuszka ze smażącymi się cebulą i czosnkiem dodać 2-3 łyżki białego wina, pokrojone pomidory oraz pół łyżeczki oregano, gotować całość na wolnym ogniu.
6W dużym garnku zagotować osoloną wodę do gotowania kopytek. Kopytka ugotować w osolonej wodzie. Na tarce o drobnych oczkach utrzeć ser. Do gotującego się sosu pomidorowego dodać 2 łyżeczki cukru oraz szczyptę soli, sos gotować jeszcze przez kilka minut.