1Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie, by były miękkie. Dwie cebule posiekać w drobną kostkę, marchewkę obrać i posiekać drobno, seler naciowy obrać z włókien i posiekać w drobną kostkę.
2Ziarna kolendry rozgnieść lekko w moździerzu. Pieczarki pokroić w ćwiartki. Jedną cebulę podsmażyć w patelni na rozgrzanym tłuszczu.
3W dużym garnku, na oleju do smażenia, podsmażać marchewkę, po kilku minutach smażenia dodać cebulę i energicznie wymieszać.
4Pieczarki dodać do patelni, w której podsmażyła się cebula, smażyć mieszając od czasu do czasu. Posolić smażącą się marchewkę z cebulą, a następnie dodać do garnka seler i wymieszać warzywa.
5Do patelni z cebulą i grzybami wlać białe wino, dodać też chili. Gdy wino odparuje z patelni, wlać 200ml. śmietanki 36%, wymieszać i zagotować sos.
6Do garnka z podsmażonymi warzywami dodać 3 łyżeczki utartej kolendry. Doprawić sos. Jeśli sos stał się zbyt gęsty, dodać 1 -2 łyżki bulionu. Posilić sos do smaku. Gdy sos uzyska już odpowiednią konsystencje, zdjąć patelnię z palnika.
7Do garnka z warzywami dodać 0,5l. bulionu oraz 200g kaszy, gotować całość 8 minut, później zdjąć z palnika, przykryć i poczekać aż kasza napęcznieje i wchłonie płyn. Kaszę dosolić.
8Napęczniałą i gotową kaszą z warzywami faszerować liście kapusty, formując gołąbki.
9W patelni zagotować ok. 300ml bulionu warzywnego, ułożyć w nim gotowe gołąbki i dusić pod przykryciem 10 – 14 minut na bardzo słabym ogniu. Uduszone gołąbki odsączyć z płynu, podawać z sosem grzybowym i posiekaną świeżą kolendrą.
10Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.