00 0
image
Oceń

Chinkali z czerwoną soczewicą

Chinkali to gruzińskie pierogi w kształcie sakiewek. Zwykle są wypełniane surowym mięsem a ich charakterystyczną cechą jest to, że w środku pieroga jest bulion. Proponujemy wersję chinkali bez mięsa, za to z czerwoną soczewicą. Wypróbuj to danie - może zagości na dobre na twoim stole. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4-6
Sposób przygotowania
40 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
40 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Z mąki, ciepłej wody i roztopionego masła przygotuj ciasto. Po wyrobieniu odstaw je na 20min.

  • Ciasto rozwałkuj na cienkie placki, wycinaj krążki o średnicy 7-8 cm. Na każdym ułóż farsz i zawijaj do góry tak aby powstał “czubek”.

  • Pierożki gotuj przed podaniem w osolonej wodzie.

  • Podawaj z kwaśną śmietana lub gęstym jogurtem.

Porady Gotowanie

Cały smak pierogów pochodzi z farszu, który powinien być dobrze doprawiony.

Polecamy nasz przepis na farsz: Czerwona soczewica.

Oceny i komentarze: 0