Chinkali to gruzińskie pierogi w kształcie sakiewek. Zwykle są wypełniane surowym mięsem a ich charakterystyczną cechą jest to, że w środku pieroga jest bulion. Proponujemy wersję chinkali bez mięsa, za to z czerwoną soczewicą. Wypróbuj to danie - może zagości na dobre na twoim stole. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".
Z mąki, ciepłej wody i roztopionego masła przygotuj ciasto. Po wyrobieniu odstaw je na 20min.
Ciasto rozwałkuj na cienkie placki, wycinaj krążki o średnicy 7-8 cm. Na każdym ułóż farsz i zawijaj do góry tak aby powstał “czubek”.
Pierożki gotuj przed podaniem w osolonej wodzie.
Podawaj z kwaśną śmietana lub gęstym jogurtem.
Cały smak pierogów pochodzi z farszu, który powinien być dobrze doprawiony.
Polecamy nasz przepis na farsz: Czerwona soczewica.