00 0
image
Oceń

Rosół z kury

Zupa, którą każdy z nas pamięta z dzieciństwa, to z pewnością rosół z kury. Smak babcinej zupy to coś, co zawsze wzbudza w nas ciepłe wspomnienia. Właśnie taki przepis na bardzo klasyczny rosół z kury chcemy Wam zaprezentować. Musicie go spróbować!

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 3 godz. Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
3 godz. Czas gotowania
  • Mięso kurczaka opłukać, włożyć do dużego garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Posolić i zagotować na średnim ogniu.

  • Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i zszumować zupę (jeśli nie mamy specjalnej łyżki warto wykorzystać ręcznik papierowy, który doskonale zbiera szumowiny). Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. 2 godziny.

  • W takcie gotowania zupy przygotować włoszczyznę. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i pokroić na mniejsze części (nie obierać dla głębszego smaku). Wrzucić je do wywaru i zagotować.

  • Dodać przyprawy: ziele angielskie, liście laurowy i czarny pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około półtorej godziny.

  • Rosół podawać z makaronem jajecznym, pokrojonymi warzywami i kurczakiem z zupy.

Oceny i komentarze: 0