Mięso natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i przełożyć do głębokiego naczynia.
Marchewkę i cebulę pokroić w talarki, seler w 1 cm kawałki.
Obłożyć mięso warzywami i zalać winem.
Dodać ziele, pieprz, goździki, liść laurowy i cynamon.
Odstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie mięso, warzywa i przyprawy przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać pokrojoną w paski paprykę, tymianek, rozmaryn i sól.
Wlać połowę zalewy z wina, przykryć i piec w temperaturze 200 stopni półtorej godziny.
Następnie zdjąć pokrywkę i polewając mięso sosem co ok. 10 min. piec ok. 1 godzinę.
W razie potrzeby uzupełniać sos resztą zalewy.
Mięso pokroić w plastry i podawać z warzywami i sosem.