00 0
image
Oceń

Arepas z bananami typu plantan i kawałkami steka oraz ostrym sosem tzatziki

Składniki
Porcja dla: 10 (po 1 arepie)
Sposób przygotowania
45 min Czas przygotowania 45 min Czas gotowania
45 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania
  • Przygotuj arepas. Na dużej i głębokiej żeliwnej lub zwykłej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj plantany i podsmażaj, od czasu do czasu mieszając, aż nabiorą złocistobrązowej barwy. Zdejmij z patelni i odstaw na bok.

  • W niewielkim rondlu umieść mleko, wodę oraz połowę masła. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż do rozpuszczenia masła. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.

  • W średniej wielkości misce połącz mąkę i sól morską. Powoli wlewaj mieszankę z mleka i masła, ciągle mieszając, aż zostanie wchłonięta przez mąkę (ciasto może być nieco grudkowate). Dodaj plantany i ugniataj rękoma do uzyskania gładkiej konsystencji oraz do pełnego połączenia składników. Podziel ciasto na 10 części i uformuj z nich kulki. Każdą kulkę spłaszcz, aby otrzymać placuszek o grubości 1,5 cm i średnicy 10 cm.

  • Na tej samej patelni rozpuść na dużym ogniu pozostałą 1 łyżkę masła. Smaż arepas partiami, lekko dociskając, przez ok. 6 minut z każdej strony, aż nabiorą złocistobrązowej barwy i staną się lekko chrupiące. Jeśli będą się smażyć w zbyt szybkim tempie, zmniejsz ogień. Jeśli trzeba, między smażeniem kolejnych partii dodaj na patelnię trochę masła. Ułóż arepas na talerzu i pozostaw do lekkiego ostudzenia (można je także przygotować do 3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku – przed podaniem należy je doprowadzić do temperatury pokojowej, a następnie podgrzać na rozgrzanym na patelni maśle).

  • Przygotuj sos tzatziki. W blenderze lub malakserze zmiksuj na gładką masę papryczkę habanero, sok z limonki, ocet, cukier i sól morską. W średniej wielkości misce połącz pomidory, ogórka i dymkę. Wlej mieszankę z papryczką habanero tak, aby pokryła warzywa. Dodaj jogurt oraz kolendrę i delikatnie wymieszaj. Gotowy sos odstaw do lodówki.

  • Mięso posmaruj oliwą, posyp pieprzem, skórką z cytryny, granulowanym czosnkiem i oregano. Grilluj na dużym ogniu do wybranego przez siebie stopnia wysmażenia. Zdejmij z patelni i odstaw na 5 minut, następnie pokrój w cienkie paski.

  • Arepas natnij ukośnie do mniej więcej 2/3 głębokości, aby utworzyć kieszonkę. Każdą z nich posmaruj równo sosem tzatziki, rozłóż na nim paski steku i cebulę. Możesz też dołożyć więcej sosu. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.

Porady Gotowanie

Wskazówki:

Podczas ugniatania ciasta i lepienia arepas ustaw z boku miskę z zimną wodą. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło, możesz przepłukać dłonie w wodzie, co znacząco ułatwi dalszą pracę.

Arepas oraz sos tzatziki można przygotować wcześniej, zamknąć w oddzielnych szczelnych pojemnikach i przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed podaniem wystarczy podsmażyć arepas na rozgrzanym na patelni maśle.

Stek bavette wycinany jest z części łaty wołowej, co sprawia, że jest nieco bardziej tłusty, ale jednocześnie pełen smaku. Tradycyjnie dusi się go na wolnym ogniu. Szybko obsmażany w wysokiej temperaturze zachwyca głębią smaku i kruchością, jeśli po usmażeniu odstawi się go na kilka minut.

 

Oceny i komentarze: 0