Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Szynka gotowana

Szynka gotowana to stały element wielkanocnego stołu. Niestety coraz częściej sięgamy po gotowe wyroby ze sklepu, a szkoda, bo przygotowanie domowej szynki gotowanej nie jest trudne i nie wymaga wielu składników. Sprawdź nasz prosty przepis na gotowaną szynkę.

Składniki
Porcja dla: 10
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Przeciśnij 2 ząbki czosnku przez praskę i natrzyj nimi szynkę, zasznuruj mięso i włóż do lodówki na 15 minut.

  • Zagotuj 2 L wody z solą, pokrojonym czosnkiem i przyprawami.

  • Do ostudzonej zalewy włóż szynkę i ponownie doprowadź do wrzenia.

  • Zmniejsz ogień i gotuj mięso przez 5 minut.

  • Zdejmij garnek z palnika i trzymaj mięso w zalewie przez 12 godzin.

  • Ponownie przełóż garnek na palnik i doprowadź zalewę do wrzenia. Gotuj tak szynkę przez 8-10 minut.

  • Przykryj garnek pokrywką, zdejmij z ognia i poczekaj aż zalewa ostygnie.

  • Wyjmij szynkę i pokrój ją w plastry.

Oceny i komentarze: 0