Szynka gotowana to stały element wielkanocnego stołu. Niestety coraz częściej sięgamy po gotowe wyroby ze sklepu, a szkoda, bo przygotowanie domowej szynki gotowanej nie jest trudne i nie wymaga wielu składników. Sprawdź nasz prosty przepis na gotowaną szynkę.
Przeciśnij 2 ząbki czosnku przez praskę i natrzyj nimi szynkę, zasznuruj mięso i włóż do lodówki na 15 minut.
Zagotuj 2 L wody z solą, pokrojonym czosnkiem i przyprawami.
Do ostudzonej zalewy włóż szynkę i ponownie doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz ogień i gotuj mięso przez 5 minut.
Zdejmij garnek z palnika i trzymaj mięso w zalewie przez 12 godzin.
Ponownie przełóż garnek na palnik i doprowadź zalewę do wrzenia. Gotuj tak szynkę przez 8-10 minut.
Przykryj garnek pokrywką, zdejmij z ognia i poczekaj aż zalewa ostygnie.
Wyjmij szynkę i pokrój ją w plastry.