Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pulpeciki wieprzowe pod pikantnym sosem

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, 4 ząbki czosnku obrać, usunąć szczypiorek i posiekać bardzo drobno.

  • Bułkę namoczyć w 150 – 200ml bulionu. Mięso doprawić kminem rzymskim, imbirem, solą i pieprzem. Do mięsa dodać namoczoną, ale mocno odciśnięta bułkę, wszystko dokładnie wymieszać z przyprawami, talerz na którym będą układane uformowane pulpeciki, natłuścić. Formować z mięsa małe kulki i układać na natłuszczonym talerzu.

  • Posiekany czosnek posolić i przesiekać raz jeszcze, starając się utrzeć go z solą podczas siekania.

  • Klopsiki panierować w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażać w nim pulpeciki z każdej strony, by mięso się zamknęło. W garnuszku rozgrzać tłuszcz (ok. 2 – 3łyżki) i podsmażyć cebulę i czosnek, mieszając podsmażać ok. 2 min.

  • Podsmażone pulpeciki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą, dodać do nich passatę pomidorową, chili, sól i pieprz.

  • Sos porządnie zagotować i oblać nim pulpeciki w naczyniu żaroodpornym. Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C z opcją termoobiegu i zapiekać ok. 18min.

  • Podawać pulpeciki z kuskusem, sosem, rukwią wodną i bazylią.

  • Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl

Oceny i komentarze: 0