00 0
image
Oceń

Cebula faszerowana

Cebula jest składnikiem wielu dań, ale rzadko występuje w roli głównej. Cebule faszerowane mięsem i ciecierzycą są smaczne i pożywne, a przygotujesz je bardzo łatwo. Warto wypróbować ten przepis. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
  • W obranych cebulach zetnij wierzch i delikatnie spód, następnie wrzuć je na wrzątek na 3-4 min. Gotuj aż zmiękną, wydrąż środek - tak aby uzyskać miseczki. Wydrążony środek cebuli pokrój w kostkę.

  • Pokrojoną cebulę podsmaż na złoty kolor, dodaj mięso, smaż aż mięso się zrumieni. Dodaj ciecierzycę, koncentrat, 1 łyżeczkę czosnku, paprykę, oraz zioła. Całość smaż razem kilka minut, na końcu dodaj szpinak, dopraw solą i pieprzem.

  • Napełnij farszem cebule.

  • Cebule posmaruj roztopionym masłem i piecz 15 min. w temp. 180 st.

  • Śmietanę wymieszaj z 1 łyżeczką czosnku, dopraw solą i pieprzem.

  • Przed podaniem posyp cebule pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem i łyżką kwaśniej śmietany.

Oceny i komentarze: 0