00 0
image
Oceń

Polędwiczki wieprzowe w kolorowym pieprzu z puree ze słodkich ziemniaków

Składniki
Sposób przygotowania
  • Zaczniemy od przygotowania puree. Do gotującej się, lekko posolonej wody wsyp słodkie ziemniaki. Nie przykrywaj. Po 10 minutach sprawdź, czy są już miękkie. Jeśli będą, odcedź, dodaj masło, szczyptę gałki muszkatołowej i łyżeczkę pieprzu kajeńskiego (mniej jeśli wolisz mniej ostre).

  • Słodkie ziemniaki są bardziej miękkie niż zwykłe, więc do zrobienia puree wystarczy rózga. Wymieszaj najpierw ziemniaki z przyprawami, a potem dodawaj stopniowo mleczko kokosowe cały czas mieszając, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

  • Polędwiczkę wieprzową pokrój na kawałki o grubości ok. 3 cm i posól z obu stron. Pieprz kolorowy rozdrobnij w moździerzu na półtwardo, wysyp na talerz i dokładnie obtocz w nim mięso.

  • Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż polędwiczkę przez około 5 minut, a następnie przełóż na talerz. Do tej samej patelni, na której smażyłeś, wlej 100ml porto a następnie podpal (flambiruj), żeby pozbyć się zawartości alkoholu, zredukuj i dodaj śmietankę, tak powstanie sos. Do sosu przełóż polędwiczki i duś do miękkości. Gotowe!

  • Mięso podawaj polane sosem z puree przybranym natką pietruszki. Smacznego!

Oceny i komentarze: 0