00 0
image
Oceń

Musaka

Musaka to grecka zapiekanka z mielonego mięsa i warzyw. W naszej wersji będą to bakłażany, cukinie i ziemniaki. To bardzo smaczne i sycące danie ale dosyć pracochłonne. Jednak efekt końcowy jest wart włożonego wysiłku. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 55 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
55 min Czas gotowania
  • Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na oleju (użyj oleju z grillowanych warzyw), dodaj mielone mięso i smaż kilka minut.

  • Dodaj czosnek, cynamon, oregano, koncentrat pomidorowy i duś około 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na oleju (użyj oleju z grillowanych warzyw).

  • W rondelku z masła i mąki zrób zasmażkę, następnie wlewaj powoli mleko intensywnie mieszając. Doprowadź do wrzenia, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

  • Do lekko wystudzonego sosu dodaj żółtka jaj i wymieszaj.

  • W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, grillowanych warzyw, mięsa, ponownie grillowanych warzyw. Całość przykryj sosem beszamelowym.

  • Piecz około 40 minut w temperaturze 175°C.

Porady Gotowanie

Możesz użyć do musaki świeżych bakłażanów i cukinii, podsmażonych krótko na patelni grillowej.

Poza sezonem warto skorzystać z przetworów. Polecamy nasz przepis na Grillowane bakłażany z cukinią - będą idealne do przyrządzenia musaki o każdej porze roku.

Oceny i komentarze: 0