Musaka to grecka zapiekanka z mielonego mięsa i warzyw. W naszej wersji będą to bakłażany, cukinie i ziemniaki. To bardzo smaczne i sycące danie ale dosyć pracochłonne. Jednak efekt końcowy jest wart włożonego wysiłku. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na oleju (użyj oleju z grillowanych warzyw), dodaj mielone mięso i smaż kilka minut.
Dodaj czosnek, cynamon, oregano, koncentrat pomidorowy i duś około 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na oleju (użyj oleju z grillowanych warzyw).
W rondelku z masła i mąki zrób zasmażkę, następnie wlewaj powoli mleko intensywnie mieszając. Doprowadź do wrzenia, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Do lekko wystudzonego sosu dodaj żółtka jaj i wymieszaj.
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, grillowanych warzyw, mięsa, ponownie grillowanych warzyw. Całość przykryj sosem beszamelowym.
Piecz około 40 minut w temperaturze 175°C.
Możesz użyć do musaki świeżych bakłażanów i cukinii, podsmażonych krótko na patelni grillowej.
Poza sezonem warto skorzystać z przetworów. Polecamy nasz przepis na Grillowane bakłażany z cukinią - będą idealne do przyrządzenia musaki o każdej porze roku.