SOS BBQ: Mieszamy ze sobą: pół szklanki brązowego cukru, szklankę keczupu, 5 łyżek octu winnego, płaską łyżeczkę czosnku granulowanego, płaską łyżeczkę sproszkowanej cebuli, szczyptę chili, szczyptę soli i łyżkę przyprawy BBQ Grill Classic. Składniki łączymy w miseczce za pomocą trzepaczki. Sos jest gotowy.
SOS BROWN SUGAR: Łączymy szklankę sosu sojowego, pół szklanki miodu, 3 łyżki sproszkowanego czosnku, łyżeczkę mielonego pieprzu i łyżkę przyprawy Skrzydełka Brown Sugar. Podgrzewamy całość na patelni, aż sos zdredukuje się o 1/3 objętości i zgęstnieje.
MARYNATA MONTREAL: Łyżeczkę sproszkowanego czosnku, szczyptę chili i soli łączymy z łyżką przyprawy Montreal Steak i połową szklanki oleju rzepakowego. Mieszamy i marynata gotowa.
Mam już sosy i marynatę, więc czas zabrać się za mięso. Pamiętajcie, że BBQ zakłada pieczenie w niewysokiej temperaturze. Zacznynamy od żeberek – marynujemy je w sosie BBQ, przez ok. 30 minut, wkładam na aluminiową tackę i grillujemy.
Skrzydełka Brown Sugar powinny marynować się w sosie ok. godzinę. Pieczemy je na grillu, cały czas polewając sosem.
Karkówkę macerujemy w marynacie przez kilka godzin, następnie pieczemy ją na rozgrzanym grillu.