Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Leczo z jajkiem

Składniki
Porcja dla: 3
Sposób przygotowania
  • Dużą cebulę pokroić w średnią kostkę, z papryk wraz z białymi błonkami usunąć pestki i pokroić w kostkę.

  • Z pomidorów usunąć szypułki i zdrewniałe części, naciąć pomidory na krzyż, sparzyć we wrzątku przez ok. 30 sekund, następnie włożyć do zimnej wody, by zahamować proces gotowania. Sparzone pomidory obrać ze skórki.

  • W dużym garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia, na tłuszczu podsmażyć cebulę, by się zeszkliła, następnie wyłączyć ogień pod garnkiem i dodać do cebuli chili. Wymieszać intensywnie, by chili się nie przypaliło.

  • Z obranych pomidorów usunąć pestki i pokroić pozostały miąższ w kostkę. Pokrojone pomidory dodać do tłuszczu z cebulą i chili, znów włączyć ogień pod garnkiem i wszystko razem podgrzewać pod przykryciem przez ok. 10 min. czasem mieszając. Pomidory powinny się rozpaść, a woda odparować.

  • W misce rozkłócić 3 surowe jajka. Do rozgotowanych pomidorów dodać pokrojoną paprykę i dusić jeszcze ok. 10 – 15 min. Gdy papryka będzie już miękka, doprawić leczo słodką mieloną papryką.

  • Następnie do leczo dodać rozkłócone jajka i energicznie wymieszać całość, doprawić solą i pieprzem.

  • Leczo podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

  • Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl

Oceny i komentarze: 0