00 0
image
Oceń

Kapusta z grochem - bidula

Chyba każdy zna określenie "groch z kapustą" oznaczające bałagan i zamieszanie, ale nie każdy próbował potrawy o tej nazwie. Tymczasem jest to proste i sycące danie, które mogłoby częściej gościć na naszych stołach. Jeśli pominiemy w składzie boczek będzie to wartościowy posiłek dla wegetarian. Taką właśnie kapustę z grochem jadali biedni, ciężko pracujący chłopi, którzy na okrasę mogli sobie pozwolić tylko od święta. Przepis opracował Paweł Ćwik z Kieleckiego Banku Żywności, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 6-8
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 1 godz.15 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
1 godz.15 min Czas gotowania
  • Groch namocz przez ok 12 godz. ( najlepiej na noc) Następnie ugotuj go w tej samej wodzie.( dodaj do smaku soli pod koniec)

  • Kapustę należy odwarzyć tzn. zagotuj kapustę i odcedź a następnie zalej ją wrzątkiem i gotuj do miękkości, odcedź ponownie kapustę i odciśnij.

  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, odparuj ugnieć tłuczkiem.

  • Groch, kapustę i ziemniaki wymieszaj razem.

  • Pokrojoną w kostkę słoninę podsmaż, dodaj pokrojoną w kostkę cebule i smaż razem do uzyskania rumianych skwarek, następnie dodaj do kapusty z grochem.

  • Dopraw do smaku pieprzem, następnie wszystko przesmaż w rondlu przez ok 10 min. ciągle mieszając.

Porady Gotowanie

Do kapusty z grochem możesz dodać mielony kminek.

--- 

Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.

Oceny i komentarze: 0