Chyba każdy zna określenie "groch z kapustą" oznaczające bałagan i zamieszanie, ale nie każdy próbował potrawy o tej nazwie. Tymczasem jest to proste i sycące danie, które mogłoby częściej gościć na naszych stołach. Jeśli pominiemy w składzie boczek będzie to wartościowy posiłek dla wegetarian. Taką właśnie kapustę z grochem jadali biedni, ciężko pracujący chłopi, którzy na okrasę mogli sobie pozwolić tylko od święta. Przepis opracował Paweł Ćwik z Kieleckiego Banku Żywności, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".
Groch namocz przez ok 12 godz. ( najlepiej na noc) Następnie ugotuj go w tej samej wodzie.( dodaj do smaku soli pod koniec)
Kapustę należy odwarzyć tzn. zagotuj kapustę i odcedź a następnie zalej ją wrzątkiem i gotuj do miękkości, odcedź ponownie kapustę i odciśnij.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, odparuj ugnieć tłuczkiem.
Groch, kapustę i ziemniaki wymieszaj razem.
Pokrojoną w kostkę słoninę podsmaż, dodaj pokrojoną w kostkę cebule i smaż razem do uzyskania rumianych skwarek, następnie dodaj do kapusty z grochem.
Dopraw do smaku pieprzem, następnie wszystko przesmaż w rondlu przez ok 10 min. ciągle mieszając.
Do kapusty z grochem możesz dodać mielony kminek.
---
Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.