Kalafior rozdzielić na różyczki i dokładnie umyć.
Bułkę tartą zrumienić na maśle, kalafior przełożyć do ogrzanej miski, posypać bułką tartą i Pietruszką.
Sos podać oddzielnie w sosjerce.
Zagotować w 2 litrach wody z dodatkiem soku cytrynowego.
Różyczki kalafiora włożyć do zakwaszonego wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut, następnie osączyć i pozostawić w sicie nad wrzącym wywarem.
Ser zetrzeć na tarce.
Masło roztopić, dodać mąkę i zasmażyć na jasnożółty kolor.
Zasmażkę rozprowadzić dodając stopniowo wywar, zagotować.
Do sosu wlać mleko i wymieszać trzepaczką do piany, dodając sól, Gałkę Muszkatołową i ser.
Sos gotować przez 8 minut nie przerywając mieszania.
Rozmącone żółtko połączyć z 2-3 łyżkami sosu, następnie wymieszać z sosem.