Tarta z mięsem i pieczarkami

Przepis przygotowany w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
40 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
40 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, wodę, sól i rozmaryn. Wyrób na jednolite ciasto. Odstaw na 1 godz. do lodówki.

  • Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, przełóż z papierem do formy na tartę, przykryj papierem. Obsyp suszoną fasolą, zapiekaj ok. 20 min w temp. 200 stopni, odkryj 5 min przed końcem pieczenia,

  • W międzyczasie na patelni podsmaż cebulę z mięsem. Dodaj pomidory i paprykę. Smaż razem ok. 10 min, dodaj przyprawy i wymieszaj.

  • Ziemniaki zmiksuj z mlekiem, masłem i gałką muszkatołową.

  • Na upieczony spód wyłóż farsz mięsny, posmaruj równomiernie pure ziemniaczanym.

  • Piecz 20 min. w temp.195 stopni.