00 0
image
Oceń

Chleb z ziemniaka z grilla (Plancha)

Eksperymentuj z technikami gotowania zainspirowanymi kuchniami z całego świata – tak jak grillowanie na płycie plancha. Ta gruba, płaska płyta żeliwna jest idealna do pieczenia chleba w domu. Ziemniak, mąka i ser nadają chlebowi miękką konsystencję. Dobrze smakuje z gęstymi sosami takimi jak Mojo Verde, Romesco Sauce czy z masłem.

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Nakłuj ziemniaki widelcem kilka razy, aby nadmiar pary mógł wydostać się podczas gotowania. Gotuj w kuchence mikrofalowej na WYSOKIEJ temperaturze przez 8 minut, obróć ziemniaka w połowie gotowania. Odstaw do wystygnięcia, następnie usuń skórę z ziemniaka.

  • Umieść obranego ziemniaka i masło w naczyniu, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, wędzoną paprykę i sól morską, następnie wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Dodaj jajko, ser i mleko, mieszaj aż do uzyskania gładkiego ciasta. Podziel ciasto na pół. Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj każdy kawałek ciasta aż do uzyskania podłużnego kształtu o grubości 1cm.

  • Rozgrzej płytę plancha (płaską żeliwną płytę do grillowania) albo patelnię na średnim ogniu. Lekko posmaruj płytę olejem albo spryskaj olejem w aerozolu. Usuń nadmiar mąki z kawałków ciasta i ostrożnie umieść na płycie. Smaż przez 3-4 minut z każdej strony. (W zależności od wielkości płyty plancha ciasto należy smażyć partiami).

Porady Gotowanie

Chleb podawać z sosem hiszpańskim Mojo Verde, sosem Romesco lub Adobo Negro.

Oceny i komentarze: 0