Sos XO w stylu włoskim

Sos XO o intensywnie słodkich, słonych i wędzonych nutach jest kwintesencją smaku umami. Oryginalnie pochodzi z Hongkongu. Do sosu w stylu włoskim użyjemy składników inspirowanych kuchnią śródziemnomorską - pasty anchois, pasty czosnkowej i prosciutto tak, by dodać wyrazistości wytrawnym daniom od makaronów po mięsa. Z podanej ilości składników powstaje 1 szklanka sosu, czyli 8 porcji po 2 łyżki każda. Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: 185 kcal, 17 g tłuszczu ogółem, 3 g tłuszczu nasyconego, 12 mg cholesterolu, 359 mg sodu, 4 g węglowodanów, 1 g błonnika, 4 g białka, 2 g cukrów ogółem

Składniki
Sposób przygotowania
5 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
5 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • Dobrze rozgrzej olej w dużym rondelku na średnim ogniu. (Olej jest wystarczająco gorący, jeśli kilka plasterków prosciutto włożonych do rondelka natychmiast skwierczy). Dodaj prosciutto i smaż około 2 minut do chrupkości. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij prosciutto z rondelka. Połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  • Zmniejsz ogień i wrzuć do rondelka cebulę. Smaż 2 minuty, aż cebula zacznie robić się miękka. Dodaj czosnek, pastę z anchois, koncentrat pomidorowy. Nie przerywając mieszania podsmażaj kolejną minutę. Dodaj suszone pomidory, ocet balsamiczny, oregano, chili w płatkach i rozmaryn. Smaż przez 30 sekund.

  • Do rondelka dodaj prosciutto i podsmażaj przez kolejną minutę. Zawartość patelni przełoź na talerz. Przed użyciem ostudź i doprowadź do temperatury pokojowej. Niewykorzystany sos przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

  • Porady kulinarne: Wypróbuj Sosu XO w stylu włoskim i przygotuj przepis na Stir-Fry z Wieprzowiną i Broccolini Sos XO ma status legendy. Recepturę opracowano w Hong Kongu. Został stworzony, żeby zachwycić. Jest wyjątkową mieszanką na którą składają się suszone krewetki i przegrzebki, chińska szynka długodojrzewająca, czosnek i różne odmiany chili. Wszystkie te składniki w połączeniu z olejem tworzą intensywnie słodki, słony i bogaty smak umami.