Śliwka guajillo i sos orzechowy

Porcja na 2 ¼ szklanki lub dla 18 osób (2 łyżki stołowe).

Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: Wartość energetyczna 94 kalorie, tłuszcz ogółem 2g, nasycone kwasy tłuszczowe 0 g, cholesterol 0 mg, sód 201 mg, węglowodany 18 g, błonnik 1 g, cukry ogółem 15 g, białko 1 g (Cukier dodany 12g)

Składniki
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania
25 min Czas przygotowania
  • Ułóż paprykę guajillo i śliwki w dużym naczyniu żaroodpornym. Zalej 1/2 szklanki wrzątku. Pozostaw na 10-15 minut, aby papryka i śliwki napęczniały.

  • Zalane wodą paprykę i śliwki umieść w blenderze. Zasyp brązowym cukrem, dodaj ocet, sól, pieprz, przyprawy i zalej pozostałą szklanką wody. Dobrze przykryj i mieszaj na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej masy.

  • Zblendowaną mieszankę papryczek chili i śliwki przetrzyj przez sitko, aby usunąć skórki. Wymieszaj z orzeszkami ziemnymi i grubo mieloną czerwoną papryką. Podawaj jako dip z chipsami z plantana lub jako salsę do polania różnych dań meksykańskich.

  • Wypróbuj porady kulinarne: Do sosu może wykorzystać różne suszone odmiany papryki chili, w tym guajillo, ancho, pasilla lub morita, w zależności od pożądanej ostrości i smaku. Guajillo chili to suszona postać papryki mirasol chili, która jest jedną z najczęściej używanych odmian suszonych papryczek chili w kuchni meksykańskiej. Stosowana w marynatach, salsach, pastach i przyprawach, papryka guajillo jest łagodna lub średnio ostra. Odznacza się wędzonym, lekko słodkim i owocowym smakiem. Papryka chili pasilla to suszona postać papryki chilaca. Nadaje potrawom meksykańskim bogaty, wędzony smak i lekką ostrość. Nie jest to tradycyjny meksykański sos, ale zawiera tradycyjne meksykańskie składniki, które nadają mu słodko-kwaśny, wędzony posmak.

Oceny i komentarze: 0