Ten hiszpański jaskrawozielony sos to połączenie kminu, kolendry, pietruszki i chili. Doskonale nadaje się do grillowanego mięsa, kurczaka, owoców morza i warzyw. Można maczać w nim kawałki podpieczonego chleba i rozkoszować się aromatem przypraw.
Umieść kolendrę, czosnek, ocet, sól morską, przyprawy i cukier w malakserze lub blenderze i zmiksuj na wysokich obrotach, stopniowo dodając wodę, aby powstał przecier. Stopniowo dodawaj oliwę, nadal miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Włóż do lodówki na 30 minut lub do momentu podania, aby smaki się połączyły.
Sos można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez tydzień.
Ten uniwersalny sos można podawać do wieprzowiny z grilla, wołowiny, kurczaka, krewetek, przegrzebków i ryb.
Podawaj hiszpański sos Mojo Verde do chleba przygotowanego a la plancha.