0 0 0
image
Oceń

Tabbouleh z koftą z indyka

Libańska sałatka tabbouleh z aromatyczną koftą to idealny obiad na upalne dni. Bazą tabbouleh są świeże liście pietruszki i kasza bulgur. Kolejne składniki to pomidory, ogórki i dużo kminu rzymskiego. Do sałatki podaj kofty, czyli małe domowe kebaby. Dzięki sprawdzonej mieszance przypraw zrobisz je błyskawicznie. Pyszny i zdrowy obiad będzie gotowy pół godziny. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Kaszę gotuj w 1litrze wody przez 15 min. Odlej nadmiar wody, odstaw pod przykryciem na 15 min.

  • Do kaszy dodaj pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i nasion oraz ogórki. Dodaj natkę pietruszki, dopraw kminem rzymskim, pieprzem i solą. Całość wymieszaj.

  • W międzyczasie mięso dopraw przyprawą do kebaba. Formuj podłużne kotlecik. Nadziej kotleciki na patyki do szaszłyków, posmaruj olejem, usmaż na patelni.

  • Tabbouleh i kofty podawaj z greckim jogurtem, wymieszanym z czosnkiem i sokiem z cytryny.

Oceny i komentarze: 0