Sałatka z nowalijek

W upalne dni najlepiej sprawdzi się zdrowa i lekka sałatka z fasolki szparagowej oraz botwinki

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • Zielone szparagi – odetnij zdrewniałe końcówki, obierz ze skóry jeśli są grube, zblanszuj w osolonej wodzie, odcedź, do gorących fasolki szparagów dodaj łyżkę masła, wymieszaj, następnie grilluj na ryflowanej patelni przez 5 min.

  • Sos: Do wody dodaj musztardę, ocet, cukier, mieszaj wlewając powoli oliwę lub wymieszaj wszystko w zamkniętym naczyniu / słoiku . Dodaj zioła do sałatek, dopraw solą i pieprzem, ponownie wymieszaj.

  • Pomidorki wymieszaj z rzodkiewką, szparagami, dodaj botwinę i rukolę, sałatę i listki pietruszki do smaku.

  • Sałatkę polej sosem.