Plastry szynki pokroić w paski.
Ostrym nożem obrać ananas ze skóry tak grubo, by usunąć również “oczka”.
Pokroić owoc w poprzek w grube plastry, wyciąć stwardniały środek, a plastry porozdzielać na małe kawałki.
Melon przepołowić, usunąć nasiona, z miąższu wydrążyć małe kulki.
Sałatę oczyścić, oddzielić liście, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i porozrywać na niewielkie kawałki.
Składniki sałatki poukładać na talerzykach.
Sporządzić sos: umyć strączek chili, przepołowić, usunąć nasiona, miąższ drobniutko posiekać, połączyć z olejem, octem oraz musztardą, dokładnie wymieszać, aż lekko zgęstnieje.
Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą cukru.
Sałatki na talerzykach polać sosem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.