Ensalada de Nopales (Sałatka z kaktusem)

Nopal, czyli liść kaktusa jadalnego, jest dodawany w całym Meksyku do różnych potraw, począwszy od sałatek przez zupy aż po salsę. W tym przepisie ugotowany wcześniej nopal jest dodany do kolorowej sałatki ze świeżych pomidorów, cebuli, soku z limonki, kolendry i przypraw. Podawaj jako dodatek do tacos i tostadas.

Wartość energetyczna 73 kalorie, tłuszcz ogółem 5g, nasycone kwasy tłuszczowe 1 g, cholesterol 0 mg, sód 696 mg, węglowodany 6 g, błonnik 1 g, cukry ogółem 1 g, białko 1 g (Cukier dodany 0 g)

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania
15 min Czas przygotowania
  • Wszystkie składniki, z wyjątkiem awokado i sera wegańskiego, umieść w dużej misce i dobrze wymieszaj.

  • Bezpośrednio przed podaniem sałatki na stół dodaj ser wegański i awokado, jeśli masz na nie ochotę. Delikatnie wymieszaj. Udekoruj sałatkę pozostałymi liśćmi kolendry. Podawaj z chipsami kukurydzianymi.

  • Wypróbuj porady kulinarne: Nopale to liście opuncji przypominające kształtem łzę. Są zbierane przez cały rok w ciepłych i suchych regionach Meksyku. Młode liście mają delikatny, kwaskowy smak i chrupiącą, a zarazem lekko ciągnącą się konsystencję. Soczyste liście jada się zarówno na surowo, jak i gotowane w różnych potrawach meksykańskich. W Meksyku sprzedawane są zazwyczaj świeże, nieprzetworzone liście, ale na rynkach latynoamerykańskich, w sklepach internetowych oraz w większości supermarketów można znaleźć nopalitos w słoikach.

Oceny i komentarze: 0