Tacos z łososiem i sosem chamoy według przepisu Macieja Wawryniuka – doradcy kulinarnego KAMIS

Przepis pochodzi z odcinka 7 Podcastu Dobrze Przyprawionego. Chamoy to wszechstronna przyprawa z Meksyku z nutą słodkiego, kwaśnego i ostrego smaku. W tym daniu stanowi doskonałe uzupełnienie pieczonego łososia, który jest rozdrabniany i podawany na tortilli z posypką z zapiekanej kukurydzy.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Kukurydzę grilluj na średnim ogniu przez 10 do 12 minut lub do czasu aż zmięknie i miejscami lekko się zwęgli, od czasu do czasu obracając. Odetnij ziarna kukurydzy z kolby.

  • Dodaj do nich pomidory, paprykę, cebulę, sok z pomarańczy i 1/2 szklanki sosu Chamoy. Wymieszaj w dużej misce. Przed podaniem przechowuj w lodówce.

  • Włóż łososia do naczynia żaroodpornego. Natrzyj górę każdego filetu 1 łyżką sosu Chamoy.

  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 12 do 15 minut. Rozdziel widelcem każdy filet na duże płatki.

  • Do każdego taco włóż 4 plasterki awokado, dodaj kukurydzę, 2 łyżki kwaśnej śmietany i ½ filetu z łososia. Polej pozostałym sosem.

  • Sos Chamoy

  • Wsyp wszystkie składniki do blendera, zmiksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Przechowuj w przykrytym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 5 dni.